Šťavnaté&pečené: vegánsky recept na jablkový koláč
Šťavnaté jablká, aromatická škorica, chrumkavé pekanové orechy: náš vegánsky jablkový koláč pripravia aj cukrári začiatočníci!
Vegánsky jablkový koláč: zo stola zmizne 1-2!
Ingrediencie (pre 8-10 kúskov, resp. jednu okrúhlu formu s priemerom približne 20 cm)
- 2 jablká
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 200 g múky (a kúsok navyše na vystlanie formy)
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL škoricového prášku
- 100 g surového trstinového cukru
- 150 ml mandľového nápoja
- 80 ml rastlinného oleja (a kúsok navyše na vymastenie formy)
- 80 g pekanových orechov, prípadne vlašských
- 1 PL práškového cukru
Príprava
1. Predhriať rúru a pripraviť si jablká
Rúru predhrejte na 180 °C, horný a dolný ohrev. Formu na pečenie (približne 20 cm ⌀) vymažte olejom a vysypte múkou. Jablká umyte, odstráňte stred a vodorovne ich nakrájajte na hrubšie kolieska. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezoxidovali dohneda.
2. Vymiešať cesto
V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, vanilkou, škoricou a cukrom. Vmiešajte mandľové mlieko a olej a približne polovicu cesta nalejte do formy.
3. Dať všetko do formy a do rúry
Navrch položte asi polovicu koliesok jabĺk, posypte orechmi a pridajte zvyšné cesto. Navrch položte zvyšné kolieska jabĺk a posypte orechmi. Koláč pečte asi 40 minút, dozlatista.
Sladká bodka: Po vychladení môžete koláč jemne posypať práškovým cukrom.
Všetko o jablkách: Štyri dôvody, prečo sú našou lokálnou superpotravinou
- Sú šťavnatým osviežením: jablká sa skladajú z 85 % vody a obsahujú v priemere necelých 55 kilokalórií na 100 gramov.
- Sú dobré nielen vo vnútri: dôležité živiny sa v jablkách nachádzajú najmä v šupke. Preto by sa jablká mali pred konzumáciou vždy dôkladne umyť a ideálne nelúpať.
- Sú zdrojom vitamínov: Jablká sú mimoriadne bohaté na vitamíny A, B1, B2 a E. Obsahujú aj vitamín C a E. Vitamíny C a E sú prítomné aj v jablkách a posilňujú imunitný systém, najmä vo vlhkých a chladných jesenných a zimných mesiacoch.
- Sú dobré na trávenie: Pektíny, nestráviteľné vlákniny v jablčnej šupke, stimulujú črevné baktérie k produkcii kyseliny maslovej. Tá prospieva tráveniu a chráni črevnú stenu. Okrem toho pektíny v čreve napučiavajú, takže zostávate dlhšie sýti.