Sezónny highlight: Jahodový koláč s čokoládovým korpusom a jogurtovým krémom

Prísady na 10-12 kusov alebo 1 tortovú formu s priemerom cca 28 cm

  • 3 vajcia
  • 170 g cukru
  • štipka soli
  • 50 ml rastlinného oleja; a trošku na vymastenie plechu
  • 100 g múky
  • 1 PL kakaového prášku
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 600 g jahôd
  • 150 g plnotučného jogurtu
  • 50 g cukru
  • 150 g šľahačkovej smotany
  • 2 vrecúška želírovacej zmesi (vegánska alternatíva: agar-agar alebo karagénan, dávkovanie podľa návodu na obale)
  • 3 lyžice jahodového džemu
  • 70 g mliečnej čokolády

Príprava jahodového koláča s čokoládovým cestom a jogurtovým krémom

1. Predhrejeme si rúru a pripravíme cesto
Rúru predhrejeme na 200 °C (vrchný a spodný ohrev). Formu na ovocný koláč (s priemerom približne 28 cm) zľahka vymastíme olejom. Vajcia, 120 g cukru, soľ a olej šľaháme mixérom približne 3 minúty. Zmiešame múku s kakaom a práškom do pečiva a vmiešame do vyšľahanej zmesi.

2. Pečieme koláč a pripravíme si krém
Cesto nalejeme do formy a pečieme v spodnej tretine rúry asi 13-15 minút. Koláč vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať. Potom ho vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Pripravíme si 250 g jahôd, umyjeme ich, očistíme a rozmixujeme na pyré. Potom ich zmiešame s jogurtom a 50 g cukru. Smotanu vyšľaháme dotuha so želírovacou zmesou, vmiešame ju do pyré a necháme 15 minút chladiť.

3. Koláč potrieme džemom a ozdobíme
Korpus potrieme džemom. Na vrch natrieme krém a tortu necháme 2 hodiny zachladiť. Čokoládu nahrubo nasekáme a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli v miske. Zvyšné jahody umyjeme a osušíme. Poukladáme ich na tortu pekne v líniách a pokvapkáme rozpustenou čokoládou. Pred podávaním necháme polevu dobre stuhnúť.

Jahodové know-how: Zaujímavosti o chutnom sladkom ovocí:

  • Lepšie suché: Ak je to možné, jahody neumývajte, inak zdravé bobule stratia svoju chuť. Ak sú jahody znečistené zeminou alebo pieskom, treba ich nakrátko ponoriť do misky so studenou vodou a potom ich ihneď opatrne vybrať.
  • Von s nimi: Jahody sa neodporúča skladovať v plastovom balení, inak začnú rýchlejšie plesnivieť. Najlepšie je skladovať jahody mimo plastového balenia – buď voľne v sitku alebo na tanieri vystlanom kuchynským papierom v zásuvke na zeleninu v chladničke.
  • Chladno a ešte chladnejšie: Jahody sa dajú bez problémov zamraziť - sezónu jahôd si tak možno skvele a jednoducho predĺžiť. Po zmrazení však ovocie zmäkne, takže je následne ideálne v zmixovanej podobe ako smoothies, v podobe jahodovej omáčky alebo džemu.