Talianska hostina: hovädzie pečené s rozmarínovými zemiakmi
Táto hovädzia roláda s rozmarínovými zemiakmi sa určite vyrovná každoročnej vianočnej kačke. Pečené mäso je zjemnené parmezánom a parmskou šunkou a vzdáva poklonu talianskej sviatočnej kuchyni.
Talianske Natale: Hovädzie rolky s rozmarínovými zemiakmi:
Ingrediencie (na 4 porcie)
Na zemiaky:- 800 g zemiakov
- soľ
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
- 2 PL olivového oleja
- 800 g hovädzieho filé nakrájaného na veľké plátky
- 200 g parmskej šunky
- 60 g parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- 20 g masla
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku
- 200 ml Lambrusca (talianske červené víno)
- 100 ml Marsala (sicílske fortifikované víno); nealkoholická alternatíva: červená hroznová šťava
- 100 g šľahačky
- soľ
- čierneho mletého korenia
Príprava
1. Pripravte si zemiaky s rozmarínom
Zemiaky umyte a dôkladne očistite, prípadne ošúpte. Predvarte ich 10 minút vo vriacej osolenej vode. Sceďte a nechajte odkvapkať. Predhrejte rúru na 200 °C na horný a dolný ohrev. Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Rozmarín umyte, osušte a nasekajte. Zemiaky nakrájajte na mesiačiky alebo kúsky a zmiešajte ich v mise s olejom, cesnakom a rozmarínom. Rozložte do veľkej zapekacej misy a pečte v rúre približne 30 minút. Soľ pridávajte až ku koncu pečenia.
2. Pripravte mäso
Mäso zrolujte do rolády a pevne zviažte kuchynským špagátom v 1 cm odstupoch. Pripravte si pekáč, rozohrejte v ňom olivový olej a maslo, tak, aby sa maslo nepripálilo. Pridajte celú vetvičku rozmarínu a strúčik cesnaku a mäso na oleji opečte. Podlejte Lambruscom a Marsalou (alebo hroznovou šťavou). Znížte teplotu, prikryte a mäso pečte približne 25 minút. Z času na čas ho otočte.
3. Pripravte si omáčku a aranžujte
Zemiaky vyberte zo zapekacej misy, zabaľte ich do alobalu a udržiavajte ich teplé vo vypnutej rúre. Z omáčky v mise vyberte rozmarín a cesnak. Do misy nalejte smotanu, omáčku dochuťte soľou a korením a trochu ju zredukujte. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou a rozmarínovými zemiakmi.