Talianske Natale: Hovädzie rolky s rozmarínovými zemiakmi:

Ingrediencie (na 4 porcie)

Na zemiaky:
  • 800 g zemiakov
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 2 PL olivového oleja
Na mäso:
  • 800 g hovädzieho filé nakrájaného na veľké plátky
  • 200 g parmskej šunky
  • 60 g parmezánu
  • 2 PL olivového oleja
  • 20 g masla
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 ml Lambrusca (talianske červené víno)
  • 100 ml Marsala (sicílske fortifikované víno); nealkoholická alternatíva: červená hroznová šťava
  • 100 g šľahačky
  • soľ
  • čierneho mletého korenia

Príprava

1. Pripravte si zemiaky s rozmarínom
Zemiaky umyte a dôkladne očistite, prípadne ošúpte. Predvarte ich 10 minút vo vriacej osolenej vode. Sceďte a nechajte odkvapkať. Predhrejte rúru na 200 °C na horný a dolný ohrev. Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Rozmarín umyte, osušte a nasekajte. Zemiaky nakrájajte na mesiačiky alebo kúsky a zmiešajte ich v mise s olejom, cesnakom a rozmarínom. Rozložte do veľkej zapekacej misy a pečte v rúre približne 30 minút. Soľ pridávajte až ku koncu pečenia.

2. Pripravte mäso
Mäso zrolujte do rolády a pevne zviažte kuchynským špagátom v 1 cm odstupoch. Pripravte si pekáč, rozohrejte v ňom olivový olej a maslo, tak, aby sa maslo nepripálilo. Pridajte celú vetvičku rozmarínu a strúčik cesnaku a mäso na oleji opečte. Podlejte Lambruscom a Marsalou (alebo hroznovou šťavou). Znížte teplotu, prikryte a mäso pečte približne 25 minút. Z času na čas ho otočte.

3. Pripravte si omáčku a aranžujte
Zemiaky vyberte zo zapekacej misy, zabaľte ich do alobalu a udržiavajte ich teplé vo vypnutej rúre. Z omáčky v mise vyberte rozmarín a cesnak. Do misy nalejte smotanu, omáčku dochuťte soľou a korením a trochu ju zredukujte. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou a rozmarínovými zemiakmi.