Tekvicové čatní: recept, ktorý vás prenesie do Indie
Jeseň je, čo do kulinárskeho umenia, typickým pôžitkárskym časom. Sezóna tekvíc práve začala a v reštauráciách sa tekvica podáva vo všetkých možných úpravách a variantoch. Tekvicové čatní je naozaj výnimočný gastronomický zážitok – buď ako pozdrav z kuchyne alebo ako rafinovaná dobrôtka na doladenie mnohých jesenných jedál. S naším receptom si domov prinesieme tip-top zážitkovú kuchyňu a my samy sa staneme hviezdnymi šéfkuchárkami!
Made in India
Pochúťka čatní má pôvod v Indii, no anglický výraz chutney, z ktorého je odvodené slovenské slovo čatní, pochádza z hindčiny a znamená „jesť s chuťou“. V Indii sa čatní vyrába z dužiny kokosových orechov a dochucuje sa korením, ako je čili, horčičné semienka, zázvor a kurkuma. Čím sa teda indická špecialita líši od marmelády? Pripravuje sa s cibuľou, octom a indickým korením a práve kombinácia týchto ingrediencií dodáva sladkokyslému čatní tú jedinečnú chuť. Nechajte sa inšpirovať naším receptom. Ak sa vám na čatní práve začali zbierať slinky, odporúčame vám vrhnúť sa na niektorý z vegetariánskych indických receptov.Recept na tekvicovo-jablkové čatní
Čas prípravy: 20 minút
Prísady:- 1 tekvica hokaido (približne 1 kg dužiny z tekvice)
- 2 cibule
- 1 jablko
- za hrsť hrozienok
- 200 g prírodného trstinového cukru zn. dmBio
- 300 ml kvaseného jablčného octu zn. dmBio
- olivový olej zn. dmBio
- korenie: soľ, bylinková soľ, čierne korenie, kurkuma, karí, škorica, trošku čili
- petržlenová vňať
- zmes plníme do sterilizovaných zaváracích pohárov
- Tekvicu prekrojíme na polovicu, odstránime z nej semiačka, dôkladne ju poumývame a nakrájame na drobné kocky.
- Ošúpeme cibuľu, umyjeme jablká a tiež pokrájame na kocky.
- Cibuľu potom opražíme na troške olivového oleja.
- Pridáme cukor a ocot.
- Potom do hrnca či panvice pridáme jablko a hrozienka, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť.
- Následne primiešame do zmesi petržlenovú vňať a necháme ešte chvíľku podusiť.
- Dochutíme soľou, bylinkovou soľou, korením, kurkumou, karí, škoricou a troškou čili.
- Ešte zahorúca naplníme do pohárov, prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť.
- Poháriky prípadne označíme štítkom alebo ozdobíme, ak ich chceme dať do daru.
- Neotvorené poháriky môžeme skladovať na tmavom mieste (napríklad v pivnici alebo v špajze). Po otvorení už čatní skladujeme len v chladničke.