Ten najlepší veľkonočný pletenec
S maslom, džemom a medom bude veľkonočný pletenec na olovrant na Veľkonočnú nedeľu hotovým nebíčkom v ústach. Nezáleží, či na jeho prípravu použijete pšeničnú alebo bezlepkovú múku – kysnutá pletenka dokonale doplní sviatočné menu.
Čo má veľkonočný pletenec spoločné s Veľkou nocou?
Už v stredoveku patril veľkonočný chlieb ku kresťanským symbolom zmŕtvychvstania, ktorý symbolizoval ukončenie pôstneho obdobia a nesmel chýbať na žiadnom sviatočne prestretom veľkonočnom stole. Rokmi sa chlieb čoraz častejšie nahrádzal sladkým pečivom a dnes je veľkonočný pletenec tradičným symbolom ukončenia 40-dňového pôstu.
Bezlepková alternatíva
Stále viac ľudí v dnešnej dobe prikladá dôležitosť racionálnemu stravovaniu a aj pri pečení vyhľadáva alternatívy, ako si pochutnať na dobrotách aj bez lepku. Svoju bezlepkovú alternatívu má aj chutný veľkonočný pletenec. Nakoľko samotné droždie, či už čerstvé ale v sušenej podobe spravidla neobsahuje lepok, tejto prísady sa pri pečení zriekať nemusíte. Pokiaľ ide o múku, tá pšeničná sa dá v súčasnosti nahradiť množstvom alternatív: Na prípravu veľkonočného pletenca sa úžasne hodí aj ovsená, cícerová či pohánková múka.Recept na bezlepkový veľkonočný pletenec
Na prípravu veľkonočného pletenca budete potrebovať:- 60 g roztopeného masla
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 1 kocku alebo balenie droždia
- 1 ČL karobovej múky
- 350 g bezlepkovej múky (napr. celozrnnej pohánkovej)
- 180 ml vlažného mlieka
- 3 PL šľahačky na potretie
- 1 štipku soli
- 80 g cukru
A ide sa na to:
- Droždie rozpustite v troške vlažnej vody. Do misky nasypte múku a do jej stredu vyhĺbte rukou jamku. Do jamky nalejte rozpustené droždie a posypte ho štipkou cukru. Zmes potom krátko premiešajte prstami, posypte trochou múky a nechajte 10 minúť kysnúť na teplom mieste.
- Pridajte zvyšné prísady a mieste po dobu najmenej 5 minút, kým vám nevznikne hladké cesto. Potom misu s cestom prikryte utierkou a nechajte ho približne 10 minúť odpočívať na teplom mieste.
- Cesto na pomúčenej doske ešte raz dobre premieste a rozdeľte ho na tri rovnaké časti. Z kúskov cesta vytvarujte rolky, ktoré následne zapleťte do pletenca. Zapletené cesto potom nechajte ešte zhruba 35 minút odpočívať.
- Pred pečením si vyšľahajte žĺtok so šľahačkovou smotanou a potrite ním pletenec.
- Pletenec položte na plech vystlaný papierom na pečenie, vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25 minút pri teplote 190° C.
Tip
Pri pečení bezlepkovej alternatívy je dôležité, aby mali prísady izbovú teplotu, bol dodržaný čas odpočinku cesta a aby ste všetky prísady dobre vymiesili.