Varíme lekvár: tri tipy na prípravu zdravej pochúťky
Či už natrieť na chlieb, ku kaši alebo na palacinky: dobrý lekvár ocenia všetky milovníčky ovocia. A čo je na ňom naj? Celé to ide aj „na prírodno“, bez cukru a zároveň udržateľnejšie!
Vyliezť na strom, nazbierať slivky a hneď si na nich aj pomaškrtiť: to naozaj pripomína život v krajine hojnosti. Mnohí z nás sa takto vracajú do detských čias, kedy sa vedrá plnili chutnými slivkami. Lekvár je súčasťou takmer každého raňajkového stola a recept na jeho prípravu určite nemôže chýbať ani v našej zbierke receptov. Skôr ako sa však dostaneme k sporáku, máme pre vás tipy, ako pripraviť prírodný lekvár!
Tri tipy, ako pripraviť prírodný lekvár
1. Regionálne, zrelé ovocie
Ovocie na lekvár by malo byť úplne zrelé, pretože tak prirodzene obsahuje viac fruktózy, čím sa zachováva jeho dodatočná sladkosť. Úroda (vlastnoručne zozbieraná) zo susednej dedinky prináša miestnym obyvateľom pocit spokojnosti a zároveň znižuje ekologickú stopu. Jednak vašu vlastnú stopu a jednak stopu každej jednej slivky!2. Sterilné poháre, malé až stredne veľké
Pri príprave lekváru bez použitia želírovacieho cukru je dôležité, aby boli poháre na zaváranie vopred dôkladne sterilizované. Prečo? Aby nám slivkový lekvár po otvorení vydržal v chladničke minimálne týždeň. Pre single domácnosť sú ideálne malé až stredne veľké zaváracie poháre. Ak budete lekvár skladovať neotvorený na tmavom mieste na poličke, vydrží až tri mesiace.3. Zdravšie alternatívy želírovacieho cukru
Med (nevegánsky produkt), kokosový či brezový cukor, agáve a ryžový sirup alebo datľové sladidlo – všetky tieto produkty sú skvelé na osladenie vlastnoručne vyrobeného lekváru. Na zahustenie použite chia semienka alebo agar prášok.
Vyskúšajte recept na slivkový lekvár
Na prípravu dvoch stredne veľkých pohárov lekváru budete potrebovať:Ingrediencie
500 g zrelých sliviek
1 malý kúsok čerstvého zázvoru
šťava z polovice citróna
1 ČL mletej škorice
1 PL datľového sladidla
1 ČL agar prášku (hrubý odhad: 1 ČL agar prášku na 500 g ovocia)
Príprava
Sterilizácia pohárov: poháriky vložíme na 5 minút do vriacej vody a potom ich dôkladne osušíme čistou utierkou.
Príprava ovocia: čerstvé slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a zohrejeme v hrnci.
Čerstvý zázvor ošúpeme, nakrájame na malé kocky a pridáme k ovociu. Varíme 30 minút.
Dochutíme a rozmixujeme: do zmesi vmiešame sladidlo, škoricu, šťavu z citróna a následne nahrubo rozmixujeme.
Zahustíme: do lekváru vmiešame agar prášok (stuhne po vychladnutí).
Plníme zahorúca: vysterilizované poháre zavrieme a prikryjeme utierkou.
Necháme vychladnúť, uložíme alebo si na lekvári ihneď pomaškrtíme: hotový lekvár uložíme na chladné tmavé miesto a po otvorení ho skladujeme v chladničke.
Čo je dobré vedieť
Recept je vhodný na prípravu lekváru z akéhokoľvek ovocia s použitím rôznych iných druhov korenia. Sladkosť nám v tomto lekvári každopádne chýbať nebude. Mimochodom: Udržateľný prípravok na odstraňovanie škvŕn je pre prípad núdze k dispozícii na mojadm.sk!Urobte si z varenia lekváru váš osobný „happy me time“
Pustite si pri príprave lekváru nejakú dobrú letnú hudbu! Všetko ide lepšie, ak je človek oduševnený a má z práce radosť. A nezáleží na tom, z akého ovocia lekvár pripravujete, jednoducho si pri varení vychutnajte tú skvelú ovocnú chuť. Pri dochucovaní lekváru, ako aj pri jeho štítkovaní a dekorovaní platí jedno: kreativite sa medze nekladú!Tak aký prírodný lekvár si do pohárikov naplníte najbližšie? Každopádne vám prajeme dobrú chuť a veľa zábavy pri príprave.