Active Beauty
Vegánska brokolicová polievka: Rýchla na prípravu a zároveň neskutočne chutná
čas čítania: min
Tak úžasne krémová

Vegánska brokolicová polievka: Rýchla na prípravu a zároveň neskutočne chutná

Brokolica, zemiaky a štipka muškátového orieška - táto brokolicová polievka je obedovým hitom a jej príprava nezaberie viac ako 30 minút. V tej našej verzii je smotana na šľahanie nahradená kokosovým mliekom. Polievka má tak ľahšiu chuť a kokos jej dodáva aj exotický nádych. A aby polievočka chutila ešte lepšie, máme pre vás niekoľko tipov a trikov na tému zdravá zelenina.

Vegánska brokolicová polievka: zdravá a chutná

Ingrediencie na prípravu 4 porcií

  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g brokolice
  • 400 g múčnatých zemiakov
  • rastlinný olej
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 450 ml kokosového mlieka
  • soľ
  • korenie
  • 1 štipka muškátového orieška
  • ½ ČL mletej rasce


Príprava vegánskej brokolicovej polievky


1. Pripravíme si zeleninu
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nahrubo. Brokolicu umyjeme a ružičky a stonku potom nakrájame na malé kúsky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.

2. Zeleninu opražíme a necháme podusiť
Vo veľkej panvici rozohrejeme trochu neutrálneho rastlinného oleja, na ňom orestujeme dopriesvitna cibuľu a cesnak, potom pridáme brokolicu a zemiaky a za stáleho miešania dusíme asi 5 minút. Prilejeme zeleninový vývar a kokosové mlieko a necháme ešte približne 20 minút variť.

3. Polievku rozmixujeme na pyré a dokoreníme podľa chuti
Keď je zelenina uvarená, polievku rozmixujeme na hladkú a krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a rascou.

Čo sa k polievke hodí: čerstvá bageta alebo chrumkavá ciabatta. Ak by ste náhodou mali nejaký ten čas navyše, môžete si k polievke pripraviť vlastné krutóny. Stačí na ne nakrájať 3 plátky toastu na kocky ľubovoľnej veľkosti. Na panvici potom rozohriať 4 polievkové lyžice masla a kocky toastu na masle opražiť. Za stáleho obracania ich potom piecť dozlatista. A vynikajúca je tiež: polievka je ešte krémovejšia, ak ju na vrchu dozdobíte kopčekom sójového jogurtu.

Ako zachovať brokolicovej polievke zelenú farbu?

Ak chcete polievke dodať sýtozelenú farbu, pridajte do vody na uvarenie brokolice štipku jedlej sódy.
Chemické vysvetlenie: zelená zelenina, ako je brokolica (ale napríklad aj špenát), má svoju typickú sýtozelenú farbu vďaka obsahu farbiva chlorofyl. Jeho molekulové jadro obsahuje aj atóm horčíka. Ak sa zelenina varí v hrnci s vodou, hodnota pH vody klesá, z jadra chlorofylu sa zároveň rozpúšťa atóm horčíka a zelenina „stráca“ to príznačné zelené sfarbenie. Tomuto efektu sa dá zabrániť pridaním jedlej sódy. Jedlá sóda je zásaditá a neutralizuje kyseliny v brokolici a inom zelenom ovocí alebo zelenine. Avšak opatrne: príliš veľa jedlej sódy môže mať negatívny vplyv na chuť a tiež konzistenciu.

Ako dlho možno brokolicovú polievku skladovať?

Polievku možno skladovať v uzatvárateľnej nádobe v chladničke po dobu približne piatich dní. Brokolicovú polievku možno tiež jednoducho zmraziť. Vychladnutá po dovarení a skladovaná vo vrecku na mrazenie, zaváracej alebo mrazuvzdornej nádobe na skladovanie potravín vydrží brokolicová polievka približne tri mesiace

Hľadáte inšpiráciu, ako ulahodiť malým fanúšikom polievky? Tieto polievky pre deti sú výdatné, hrejivé a naozaj im chutia!

Prečo by brokolica mala byť na jedálnom lístku každého z nás

Brokolica obsahuje a tým aj dokáže zásobovať organizmus množstvom dôležitých vitamínov a minerálov. Okrem iného k tejto skupine patria vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C, kyselina listová, železo, vápnik, zinok a draslík. Táto zelená zelenina je vďaka vysokému obsahu vlákniny veľmi sýta a môže sa popýšiť aj nízkym obsahom kalórií (34 kilokalórií na 100 g). Nakoľko však brokolica patrí do čeľade kapustovitých, môže byť ťažšie stráviteľná. Mletá rasca v brokolicovej polievke pomáha telu pri jej trávení.

x
Ľutujeme, ale pre váš dopyt sme nenašli žiadne výsledky. Skúste to s inými hľadanými výrazmi.