Vegánska nátierka: Túto dobrotu v troch rôznych prevedeniach milujeme s pečivom
Čo si na chlebík natierajú vegáni? Samozrejme vegánsku nátierku. Pikantný paprikový dip, jemný hráškový humus, ktorý chutí po orieškoch a tiež krémová baklažánová nátierka skvele doladia chuť zeleniny a doplnia každú desiatu a olovrant. A nátierky zaručene oslovia nielen vegánov, ale aj tých, ktorí na čisto rastlinnej strave nebazírujú.
Vegánska nátierka: Príprava tohto tria je úžasne rýchla
Ingrediencie na prípravu štyroch porcií paprikového dipu s bazalkou
Papriky pečené v rúre s fetou a bylinkami – skvele sa hodí k čerstvému bielemu chlebu.
- 4 červené papriky
- 1/2 hrste bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja; plus na potretie plechu
- 2 PL vegánskej strúhanky; prípadne podľa potreby
- 100 g vegánskeho feta syra
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava paprikového dipu s bazalkou
1. Predhrejeme si rúru a upečieme papriku
Predhrejeme si rúru a nastavíme ju na program grilovanie. Papriky a bazalku opláchneme. Papriky rozkrojíme na polovice, očistíme ich a šupkou hore ich uložíme na plech vymastený olejom. Na programe grilovanie ich pečieme po dobu 5-10 minút, až kým ich šupka nestmavne. Následne papriky vyberieme z rúry, prikryjeme ich utierkou a necháme vychladnúť. Šupku z paprík nakoniec olúpeme.
2. Zvyšné ingrediencie zmiešame s paprikami
Ošúpeme cesnak. Z bazalky obtrháme lístky a niekoľko z nich si odložíme bokom na neskoršie dozdobenie. Zvyšok spolu s cesnakom, paprikami, olejom, strúhankou a fetou zľahka rozmixujeme na pyré. Ak je to nutné, do zmesi pridáme trošku studenej vody.
3. Podávame
Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Následne nátierku naložíme do menšej misky a ešte dozdobíme lístkami bazalky.
Ingrediencie na prípravu štyroch porcií hráškového humusu s mätou
Hrášok nielenže zásobuje telo proteínmi – svojou obľúbenou sladkou chuťou tiež dolaďuje nátierku s orechovým nádychom.
- 100 g hrášku; čerstvého alebo hlboko mrazeného
- soľ
- 4 stonky mäty
- 250 g cíceru; v plechovke
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL pasty tahiny (pozn. sezamová pasta)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- mletá rasca, podľa chuti
- mleté čierne korenie
Príprava hráškového humusu s mätou
1. Pripravíme si cícer, mätu a cesnak
Hrášok blanšírujeme vo vriacej vode cca 2 minúty, následne opláchneme a scedíme. Natrháme si lístky mäty a spolu s cícerom prepláchneme. Zopár lístkov si necháme na neskoršie dozdobenie. Ošúpeme cesnak.
2. Ingrediencie zmixujeme
Všetky pripravené ingrediencie zmixujeme s pastou tahiny, citrónovou šťavou a olejom. Podľa potreby prípadne pridáme trošku chladnej vody.
3. Servírujeme
Nátierku dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Následne ju naložíme do malej misky a dozdobíme lístkami bazalky. Nakoniec dochutíme mletou rascou, soľou a korením.
Ingrediencie na prípravu štyroch porcií baklažánového dipu s petržlenom
Pripomína libanonskú nátierku s názvom „baba ganoush“: pečené baklažány a krémový jogurt.
- 2 baklažány
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- 150 g vegánskeho mandľového jogurtového nápoja (alternatívne: sójový jogurt)
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ
- mleté čierne korenie
- ½ ČL mletej sladkej papriky
Príprava baklažánového dipu s petržlenom
1. Predhrejeme si rúru a upečieme baklažány
Rúru predhrejeme na 200 °C (vrchný a spodný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie. Umyjeme baklažány a po celej dĺžke ich jemne popicháme vidličkou. Poukladáme na pripravený plech a pečieme domäkka po dobu cca 40 minút. Necháme jemne vychladnúť a následne z nich lyžicou odstránime dužinu a nakrájame.
2. Pripravíme si cesnak a petržlen
Očistíme cesnak a najemno ho nakrájame. Petržlen opláchneme, necháme odkvapkať a potom nahrubo nakrájame.
3. Premiešame a podávame
Zmes zmiešame s cesnakom, jogurtom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením a dochutíme podľa chuti. Následne naložíme nátierku do misky a posypeme mletou paprikou.