Vegánska pečená plnka: v lístkovom cestíčku a s červenou vínnou šalotkou
Táto vegánska vianočná pečená plnka je dokonalým chodom vášho sviatočného menu: Vďaka pikantnej zeleninovej a orechovej náplni chutí úžasne sýto. Náplň sa vloží do lístkového cesta a upečie, a chrumkavá slaná štrúdľa je hotová. Podáva sa so šalotkou na červenom víne.
Vegánska pečená plnka: Tento recept je kulinárskym potešením
Ingrediencie (na 6 porcií)
- 600 g koreňovej zeleniny, napr. mrkvy, zeleru a paštrnáka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 hrsť petržlenovej vňate (približne 10 g)
- 2 stonky rozmarínu
- 150 g ovsených vločiek
- 200 g orechov podľa chute
- 1 PL horčice
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL miso pasty; tmavá
- 2 PL múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 275 g lístkového cesta, vegánske
- 1 PL sezamových semienok
- 1 PL čiernej rasce
- 250 g šalotky
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL cukru
- 100 ml portského vína
- 150 ml červeného vína; nealkoholické alternatívy: šťava z čiernych ríbezlí alebo bazy čiernej
- 125 g sušených brusníc
- 1 tyčinka škorice
- soľ
- kajenské korenie
Príprava
1. Pripraviť plnku
Ošúpte a nakrájajte koreňovú zeleninu. Cesnak a cibuľu ošúpte a nakrájajte na kocky. Bylinky umyte a osušte. Otrhajte listy. Všetko spolu s ovsenými vločkami, orechmi, horčicou, sójovou omáčkou, paradajkovým pretlakom, misom, múkou, soľou, korením a mletou paprikou rozmixujte vo výkonnom mixéri na veľmi jemnú kašu.
2. Naplňte lístkové cesto a dajte všetko piecť
Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Rozviňte lístkové cesto a položte ho na papier na pečenie. Zeleninovo-orieškovú zmes rozložte pozdĺžne do spodnej tretiny, pričom okraje nechajte voľné na zahnutie. Preložte ich a zrolujte. Potrite vodou, posypte sezamovými semienkami a čiernou rascou a 2-3-krát pichnite do povrchu, aby mohla uniknúť para. Pečieme v rúre približne 40 minút.
3. Pripravte a naaranžujte šalotku
Medzitým ošúpte šalotku a nakrájajte ju na jemné kolieska. Na panvici na oleji ich 4-5 minút opekajte. Posypte cukrom, nechajte skaramelizovať a podlejte oboma vínami (alebo šťavami). Pridajte brusnice, balzamikový ocot a škoricu a duste 10-15 minút. Dochuťte soľou a kajenským korením a potom naservírujte do misky.
Upečenú plnku vyberte z rúry, nechajte krátko vychladnúť a podávajte nakrájanú na kúsky, so šalotkou.