Vegánska praženica: tofu a kala namak bohaté na bielkoviny
Praženica je obľúbeným (nielen) raňajkovým jedlom. Čo však robiť, ak nejete vajcia? Naša vegánska praženica sa približuje vajíčkovej verzii chuťovo aj vizuálne. Tajomstvom je dokonalá zmes cícerovej múky, tofu a čiernej ajurvédskej soli kala namak.
Recept na vegánsku praženicu
Ingrediencie pre 4 porcie
- 25 g cícerovej múky
- 125 ml rastlinného nápoja
- 400 g prírodného tofu
- 2 PL droždia vo vločkách
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL sladkej mletej papriky
- 1/2 ČL kala namak (ajurvédskej čiernej soli)
- 1 červená cibuľa
- 1 paprika
- soľ
- čierne mleté korenie
- vegánske maslo alebo rastlinný olej na vyprážanie
Príprava
- Príprava tofu-praženice
Najprv dajte do misky cícerovú múku a rastlinné mlieko a dôkladne premiešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Potom tofu rozdrvte na malé kúsky. Pridajte omrvinky tofu, vločky droždia, kurkumu, mletú papriku a soľ kala namak a dochuťte ich soľou a korením. - Príprava zeleniny a miešaného tofu
Cibuľu a papriku nakrájajte nadrobno ako malú zeleninu navyše. Cibuľu nakrájanú na kocky orestujte na troche vegánskeho masla alebo rastlinného oleja približne 3 minúty, aby bola priesvitná. Potom pridajte papriku nakrájanú na kocky a všetko spolu smažte 3-4 minúty, kým paprika nezmäkne. Teraz pridajte do panvice zmes tofu a smažte ďalších 10 minút. Miešané tofu môže trochu zhnednúť - podľa chuti.
Dobré a zdravé: Vďaka cícerovej múke a tofu majú naše vegánske miešané vajíčka mimoriadne vysoký obsah bielkovín a vlákniny.
Kala Namak – miláčik vegánskeho varenia
Soľ, ktorá chutí ako vajce? Znie to zvláštne? Ale chutí vynikajúco! Vďaka svojej nezvyčajnej chuti je táto červeno-tmavá fialová soľ mimoriadne obľúbená vo vegánskej kuchyni. Táto koreninová soľ má svoj pôvod v indickej kuchyni. Tu sa používa na dochutenie polievok a omáčok alebo na zeleninové jedlá. V zložení Kala Namak je pre chuť rozhodujúci sírovodík, ktorý dodáva soli typickú vaječnú príchuť.