Vegánske placky: pikantné mrkvové guľky so šalátom
Proso je jedna z najstarších pestovaných obilnín a v súčasnosti sa vracia ako regionálna superpotravina. V kombinácii s nastrúhanou mrkvou a korením sú tieto vegánske placky bezlepkovou pochúťkou - či už ich podávate ako teplý predkrm, alebo ich na druhý deň zjete studené.
Rastlinné a tak chutné: pikantné mrkvovo-prosové guľky so šalátom z bielej kapusty a vegánskym jogurtovým dipom
Recept na vegánske placky
Ingrediencie pre 4 porcie
- 250 g prosa
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 6 lyžíc rastlinného oleja
- 500 ml zeleninového vývaru
- 3 mrkvy
- 3 stonky petržlenovej vňate
- 3 PL drveného ľanového semienka
- 80 g sójového tvarohu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 PL cícerovej múky
- 1 lyžička kari korenia
- soľ
- kajenské korenie
- 400 g bielej kapusty
- 2 PL bieleho vínneho octu
- 1 jablko
- 200 g sójového jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1/2 škatuľky záhradnej žeruchy
- 2 PL pražených tekvicových semienok
Príprava
1. Pripraviť si proso
Prepláchnite proso na sitku a nechajte ho odkvapkať. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Osmažte ju na panvici na 1 PL horúceho rastlinného oleja, kým nebude priesvitná. Pridajte proso a krátko orestujte. Zalejte vývarom a priveďte do varu. Varte asi 15 minút, potom stiahnite z ohňa a nechajte asi 15 minút napučať.
2. Nakrájať zeleninu a zmiešať ju s prosom a korením
Medzitým ošúpte mrkvu, jednu mrkvu nastrúhajte a zvyšok nakrájajte nadrobno. Petržlen opláchnite, osušte, otrhajte listy a nasekajte. Primiešajte ju do pšena na panvici spolu s mrkvou, ľanovým semienkom, sójovým tvarohom, práškom do pečiva a cícerovou múkou. Ochuťte kari, soľou a kajenským korením, prikryte a nechajte asi 15 minút odstáť.
3. Pripraviť si kapustový šalát
Kapustu opláchnite, očistite a nakrájajte na jemné pásiky. Zmiešajte ju s mrkvou, 2 PL oleja a octu a dochuťte soľou a korením.
4. Pripraviť vegánsky dip
Jablko umyte, rozštvrťte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na drobné kocky. Zmiešajte ho so sójovým jogurtom a citrónovou šťavou a osoľte.
5. Vytvorte guličky a servírujte
Z prosovej zmesi vytvarujte približne 24 malých guľôčok a smažte ich na panvici na 3 PL horúceho oleja 6-8 minút, kým nebudú zo všetkých strán zlatohnedé. Podávajte na tanieri so šalátom a kopčekom dipu. Posypte nasekanou žeruchou a nahrubo nasekanými tekvicovými semienkami a podávajte so zvyšným dipom.
Zdravo guľaté: Čo robí guľôčky takými zdravými
Proso obsahuje veľa horčíka, ktorý podporuje činnosť svalov a nervového systému. Mrkva zas dodáva telu betakarotén. Tento antioxidant chráni bunky tela pred voľnými radikálmi a premieňa sa aj na vitamín A, ktorý je okrem iného dôležitý pre zdravé oči.