Vegetariánska grilovačka: Tri nekomplikované recepty
Grilovacia sezóna nastupuje s prvými slnečnými lúčmi. A aby vrcholom grilovacích nápadov nebol zemiak v alobale, za svoju mantru sme si zvolili práve grilovanie po vegetariánsky. Rozpáliť gril a dobrú chuť!
Veggie-Enchiladas
Ingrediencie na prípravu 4 porcií:
- 120 g syra cheddar (alebo vegánskeho strúhaného „syra“)
- 2 avokáda
- 2 papričky jalapeños
- 3 stonky koriandra
- 2 stonky mäty
- 2 limetky v biokvalite
- 8 pšeničných tortillas
- 6 PL kyslej smotany (do vegánskej verzie môžete použiť ako náhradu za syr: vegánsku krémovú kešu nátierku zn. dmBio)
- 250 g fazule kidney, odkvapkanej
- 230 g kukurice v konzerve, odkvapkanej (napr. kukurica zn. dmBio)
- soľ
- korenie
- 1 štipku drvených chilli vločiek
Príprava:
Nastrúhame si syr cheddar. Avokádo rozpolíme, odstránime z neho kôstku, vykrojíme dužinu a nakrájame na kocky. Papričky jalapeños umyjeme a najemno nasekáme. Umyjeme tiež koriander a mätu, dôkladne ich osušíme, obtrháme si zo stoniek lístky, vložíme do malej misky a odložíme bokom na neskôr. Poumývame limetky. Jednu nakrájame na plátky, vložíme do malej misky a tiež odložíme bokom na neskôr. Druhú limetku odšťavíme. Štyri placky tortillas uložíme na dva plechy, posypeme ich syrom cheddar a pokvapkáme 2 PL kyslej smotany. Placky potom na 2-3 minúty vložíme do rúry (alebo nakrátko na gril), kým sa na nich nerozpustí syr. Potom na tortillas naukladáme fazuľu, kukuricu, avokádo, papričky jalapeños a bylinky a pokvapkáme ich šťavou z limetiek. Zvyšnú smotanu natrieme navrch placiek a dochutíme ich soľou, korením a trochou chilli. Potom každú placku prikryjeme zhora ďalšou plackou a zľahka necháme prepiecť. Tortillas môžeme nechať zapiecť ešte krátko na grile.Nakoniec každú tortillu rozkrojíme na štyri časti, dozdobíme plátkami limetky a ihneď podávame.
Humus s pita chlebom
Ingrediencie na prípravu 4 porcií:
- 2 strúčiky cesnaku
- 220 g cíceru z pohára, odkvapkaný (napr. zn. dmBio)
- 2 PL pasty tahini (napr. sezamovej pasty Tahini zn. dmBio)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 4 PL olivového oleja (napr. zn. dmBio)
- soľ • 1/2 ČL Ras el Hanout (zmesi korenia) •1/2 ČL drvenej rasce (kmínu)
Príprava:
Očistíme si cesnak a nasekáme ho nadrobno. Zmiešame cícer, tahini pastu, citrónovú šťavu, 3 PL olivového oleja a podľa potreby trochu vody a rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením Ras el Hanout, rascou a nalejeme do misky. Nakoniec už len pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a posypeme trochou korenia Ras el Hanout.Pita chlieb pečieme na grile alebo v rúre 4-5 minút. Pita chlieb potom rozkrájame a podávame s humusom.
Grilované broskyne s Harissa tofu
Ingrediencie na prípravu 4 porcií:
- 500 g tofu (z. B. tofu Natur zn. dmBio)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL korenia Harissa (pasta)
- 2 PL olivového oleja
- 1 limetka
- 1 ČL datľového sirupu
- soľ
- korenie v mlynčeku
- 3 broskyne
- 1 plnú hrsť rukoly
- 3 PL zmesi semien (napr. slnečnicové semienka lúpané zn. dmBio, tekvicové jadierka lúpané zn. dmBio, nelúpaný sesam zn. dmBio – alebo mak a arašidy)
- 2 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
Príprava:
Tofu nakrájame na plátky hrubé približne 1 cm. Očistíme cesnak, nasekáme najemno a zmiešame s pastou Harissa, olivovým olejom, šťavou z limetky, datľovým sirupom a tiež s trochou soli a korenia. Tofu potom vložíme do zmesi korenín a necháme marinovať minimálne hodinu. Broskyne umyjeme, prekrojíme na polovicu a odstránime z nich kôstky. Rukolu pretriedime, umyjeme a necháme odkvapkať.ofu a broskyne opekáme na dobre rozohriatom grile po dobu 4-5 minút (prípadne ich môžeme upiecť v rúre pri teplote 200°C na ohreve zdola/zhora). Na tanier rozložíme rukolu a na ňu naukladáme broskyne a tofu. Na zvýraznenie chute zmiešame semienka s citrónovou kôrou a dobrotu zmesou posypeme.
Tieto recepty dokazujú: Vegetariánska grilovačka je všetko možné, len nie nudná!
Na mojadm.sk nájdete aj ďalšie inšpirácie na grilovanie - bez mäsa.