Vianočné menu: Červené kapučíno
Chcete na Vianoce podávať niečo špeciálne a rozmaznávať svojich blízkych? Žiadny problém! Šéfkuchár Vitus Winkler pre ACTIVE BEAUTY vytvoril vianočné menu, ktoré nielen krásne vyzerá, ale aj výborne chutí. A buďte si istí: pri dodržiavaní receptu môže s týmto extravagantným menu uspieť aj každý domáci kuchár.
Touto hrejivou a sýtou polievkou nám špičkový chef Vitus Winkler servíruje korenisté otvorenie vianočného menu.
Predjedlo vianočného menu: Kapustové kapučíno s tymiánovou penou a pralinkami z kozieho syra
Ingrediencie na kapustové kapučíno
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica zázvoru
- 200 g olúpanej červenej cibule nakrájanej nadrobno
- 500 g čerstvej červenej kapusty nakrájanej na jemné prúžky
- 50 g kryštálového cukru
- 1 jablko, zbavené jadrovníkov, olúpané a nakrájané na malé kúsky
- 125 ml červeného vína
- 1 pomaranč (šťava a kôra)
- 1 l zeleninového vývaru (napr. z dmBio)
- 65 ml smotany na šľahanie
- 2 klinčeky
- 1 hviezdička anízu
- 1⁄2 tyčinky škorice
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- 125 ml šťavy z červenej repy (napr. šťava z červenej repy od dmBio)
Príprava
V hrnci na olivovom oleji osmažte zázvor, cibuľu s červenou kapustou do sklovita, potom pridajte cukor a kúsky jabĺk a varte päť minút. Potom pridajte červené víno, pomarančovú šťavu a kôru, zalejte zeleninovým vývarom a pridajte smotanu. Polievku ochuťte klinčekmi, badyánom, škoricou, soľou a korením. Raz priveďte do varu, stiahnite z ohňa a nechajte prikryté stáť 20 minút. Vyberte klinčeky, badyán a škoricu a polievku rozmixujte ručným mixérom. Preceďte cez sito a potom pridajte šťavu z červenej repy.
Ingrediencie na tymiánovú penu
- 20 g masla
- 500 ml nízkotučného mlieka
- 5 g tymiánu bez stoniek
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- trochu sódy
Príprava
V malom hrnci zohrievajte maslo, kým sa nespení a nezhnedne. Teraz pridajte tymián a zalejte mliekom, dochuťte soľou a korením a raz priveďte do varu. Nechajte päť minút lúhovať a potom rozmixujte na jemno ručným mixérom. Tekutinu preceďte cez jemné sitko, zohrejte ju a pridajte trošku sódy. Opäť ju na povrchu speňte mixérom. Horúcu červenú kapustovú polievku nalejte do polievkových misiek a zalejte tymiánovou penou.
Ingrediencie na pralinky z kozieho syra
- 120 g kozieho smotanového syra
- 50 g múky
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- tuk na pečenie
- prášok z červenej repy
Príprava
Z kozieho syra vytvarujte malé guľôčky. Guľky krátko zmrazte v chladničke alebo mrazničke. Potom ich obaľte v múke, namočte do rozšľahaných vajec a obaľte v strúhanke. Potom ich opečte na rozpálenom masle dozlatista, osušte a obaľte v prášku z červenej repy.Horúcu červenú kapustovú polievku nalejte do pohárov. Opatrne položte tymiánovú penu na vrch polievky a guľôčky umiestnite buď do polievky, alebo ako chrumkavú ozdobu vedľa pohárov - farebná a harmonická ozdobička vianočného menu!