Vyrábame si vlastnoručne granolu: tieto tri varianty sú teda chrumkavo „mňamkózne“
Müsli, ale v chrumkavej podobe: Granola je vlastne názov pre pečené cereálne vločky chuťovo doladené ďalšími skvelými ingredienciami. Znie to chutne, čo poviete? Dostali ste práve chuť vyrobiť si granolu sami a podľa svojej chuti? Tak potom sú tieto tri recepty ako stvorené pre vás! Tri varianty granoly chutia skvele s jogurtom a čerstvým ovocím. Prípadne môžete zapečené müsli použiť aj ako skvelý topping na smoothies, kaše, ovsené vločky alebo jednoducho ako občerstvenie na pomaškrtenie si medzi hlavnými jedlami.
Ako si vlastnoručne pripraviť granolu:
3 x skvelé recepty
Mandľovo-kokosová granola: Ingrediencie na prípravu 6–8 porcií
(cca 450 g)
- 120 g mandlí
- 60 g kešu orechov
- 50 g kokosových čipsov
- 50 g slnečnicových semiačok
- 40 g tekvicových semiačok
- 2 PL sezamu
- 150 ml javorového sirupu
- 2 PL medu
- 2 PL kokosového oleja
- 1 ČL kakaa
- 1 ČL škorice
- 1 štipka soli
- 4 sušené marhule (napr. „vykôstkované marhule“ zn. dmBio)
- 2 PL kakaových nibsov
Príprava mandľovo-kokosovej granoly
1. Predhrejeme si rúru a zmiešame suché ingrediencie
Rúru si predhrejeme na 150 °C (vrchný a spodný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie. Mandle a kešu oriešky nasekáme nahrubo a nasypeme ich do misy. Pridajte k nim kokosové čipsy, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, sezam a všetko spolu dobre premiešame.
2. Zvyšné suroviny zmiešame so suchými ingredienciami
V miske zmiešame javorový sirup, med, kokosový olej, kakaový prášok, škoricu a soľ. Zmes potom zmiešame so suchými ingredienciami.
3. Zmes upečieme, marhule nakrájame na malé kúsky a zmiešame s kakaovými nibsami
Plech vložíme do rúry na strednú mriežku a müsli pečieme asi 7 minút. Medzitým nakrájame sušené marhule na malé kúsky. Pridáme ich na plech, všetko dobre premiešame a pečieme ďalších 7-8 minút dozlatista. Po vychladnutí pridáme kakaové nibsy.
Zostalo vám trošku kakaových nibsov? Tak potom neváhajte a vyskúšajte si pripraviť podľa našich receptov chutné energy balls!
Škoricová granola so semiačkami: Ingrediencie na prípravu 6–8 porcií
(cca 450 g)
- 2 PL hnedej ryže
- 120 g ovsených vločiek
- 80 g nahrubo nasekaných kešu orechov (napr. zn. dmBio)
- 70 g semiačok na granolu (napr. „Mix orechov“ zn. dmBio)
- 2 PL sezamu
- 3 PL hnedého cukru
- 2 štipky soli
- 120 ml tmavého javorového sirupu
- 2 PL medovicového medu
- 2 PL za studena lisovaného repkového oleja
- 1/2 PL mletej škorice
Príprava škoricovej granoly so semiačkami
1. Predhrejeme si rúru a rozdrvíme ryžu
Rúru si predhrejeme na 180 °C (vrchný a spodný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie. Ryžu rozdrvíme v mixéri alebo v mlynčeku tak, aby boli v zmesi stále viditeľné jemné kúsky ryže.
2. Ryžu zmiešame so suchými ingredienciami
Ryžu v miske zmiešame s ovsenými vločkami, kešu orechmi, mixom semienok, sezamom, cukrom a soľou.
3. Tekuté suroviny zmiešame so suchými a pečieme
V samostatnej miske zmiešame javorový sirup, med, olej a škoricu. Zmes potom pridáme k suchým ingredienciám, všetko spolu dobre premiešame, nalejeme na plech a pečieme na strednej mriežke v rúre asi po dobu 15 minút.
Granola s kurkumou: Ingrediencie na prípravu 6–8 porcií (cca 450 g)
- 150 g ovsených vločiek (napr. „Jemné ovsené vločky“ zn. dmBio)
- 50 g nasekaných mandľových lupienkov
- 50 g pufovanej ryže
- 3 PL quinoa vločiek
- 2 PL trstinového cukru
- 1 štipku soli
- 3 PL kokosového oleja
- 3 PL ryžového sirupu
- 3 PL javorového sirupu
- 1 1/2 ČL mletej kurkumy
- 50 g sušeného physalis
Príprava granoly s kurkumou
1.Predhrejeme si rúru a zmiešame suché prísady
Rúru si predhrejeme na 180 °C (vrchný a spodný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame ovsené vločky, mandľové lupienky, pufovanú ryžu a quinoa vločky s cukrom a soľou.
2. Zvyšné suroviny zmiešame so suchými a pečieme
V samostatnej miske zmiešame kokosový olej, ryžový sirup, javorový sirup a mletú kurkumu. Všetko dobre premiešame, nalejeme na plech a pečieme na strednej priečke v rúre asi po dobu 15 minút. Medzitým si nakrájame sušený physalis. Ten potom vmiešame do hotovej granoly.
Ako si granolu pripraviť aj svojpomocne: trošku vedy o chrumkavej dobrote
- Rozdiel medzi müsli a granolou: müsli je zmesou obilnín – najmä ovsa, pšenice alebo špaldy a je doplnená o prísady, ako sú orechy, semienka, sušené ovocie alebo sušené bobule. Chrumkavú granolu si vyrobíme zmiešaním spomínaných ingrediencií s olejom a rafinovaným cukrom – prípadne s medom alebo iným sladidlom – výsledná zmes sa nakoniec upečie. Preto je granola často kalorickejšia ako klasické müsli.
- Garancia chrumkavosti: aby granola chutila rovnako chrumkavo aj po dobu niekoľkých týždňov, treba ju nechať vychladnúť pri izbovej teplote, následne ju naplniť do veľkých vzduchotesných pohárov a skladovať na chladnom a tmavom mieste.