Ako si vlastnoručne pripraviť granolu:
3 x skvelé recepty

Mandľovo-kokosová granola: Ingrediencie na prípravu 6–8 porcií
(cca 450 g)

  • 120 g mandlí
  • 60 g kešu orechov
  • 50 g kokosových čipsov
  • 50 g slnečnicových semiačok
  • 40 g tekvicových semiačok
  • 2 PL sezamu
  • 150 ml javorového sirupu
  • 2 PL medu
  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 ČL kakaa
  • 1 ČL škorice
  • 1 štipka soli
  • 4 sušené marhule (napr. „vykôstkované marhule“ zn. dmBio)
  • 2 PL kakaových nibsov

Príprava mandľovo-kokosovej granoly

1. Predhrejeme si rúru a zmiešame suché ingrediencie
Rúru si predhrejeme na 150 °C (vrchný a spodný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie. Mandle a kešu oriešky nasekáme nahrubo a nasypeme ich do misy. Pridajte k nim kokosové čipsy, slnečnicové semienka, tekvicové semienka, sezam a všetko spolu dobre premiešame.
2. Zvyšné suroviny zmiešame so suchými ingredienciami
V miske zmiešame javorový sirup, med, kokosový olej, kakaový prášok, škoricu a soľ. Zmes potom zmiešame so suchými ingredienciami.
3. Zmes upečieme, marhule nakrájame na malé kúsky a zmiešame s kakaovými nibsami
Plech vložíme do rúry na strednú mriežku a müsli pečieme asi 7 minút. Medzitým nakrájame sušené marhule na malé kúsky. Pridáme ich na plech, všetko dobre premiešame a pečieme ďalších 7-8 minút dozlatista. Po vychladnutí pridáme kakaové nibsy.

Zostalo vám trošku kakaových nibsov? Tak potom neváhajte a vyskúšajte si pripraviť podľa našich receptov chutné energy balls!

Škoricová granola so semiačkami: Ingrediencie na prípravu 6–8 porcií
(cca 450 g)

  • 2 PL hnedej ryže
  • 120 g ovsených vločiek
  • 80 g nahrubo nasekaných kešu orechov (napr. zn. dmBio)
  • 70 g semiačok na granolu (napr. „Mix orechov“ zn. dmBio)
  • 2 PL sezamu
  • 3 PL hnedého cukru
  • 2 štipky soli
  • 120 ml tmavého javorového sirupu
  • 2 PL medovicového medu
  • 2 PL za studena lisovaného repkového oleja
  • 1/2 PL mletej škorice

Príprava škoricovej granoly so semiačkami

1. Predhrejeme si rúru a rozdrvíme ryžu
Rúru si predhrejeme na 180 °C (vrchný a spodný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie. Ryžu rozdrvíme v mixéri alebo v mlynčeku tak, aby boli v zmesi stále viditeľné jemné kúsky ryže.

2. Ryžu zmiešame so suchými ingredienciami
Ryžu v miske zmiešame s ovsenými vločkami, kešu orechmi, mixom semienok, sezamom, cukrom a soľou.

3. Tekuté suroviny zmiešame so suchými a pečieme
V samostatnej miske zmiešame javorový sirup, med, olej a škoricu. Zmes potom pridáme k suchým ingredienciám, všetko spolu dobre premiešame, nalejeme na plech a pečieme na strednej mriežke v rúre asi po dobu 15 minút.

Granola s kurkumou: Ingrediencie na prípravu 6–8 porcií (cca 450 g)

  • 150 g ovsených vločiek (napr. „Jemné ovsené vločky“ zn. dmBio)
  • 50 g nasekaných mandľových lupienkov
  • 50 g pufovanej ryže
  • 3 PL quinoa vločiek
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 štipku soli
  • 3 PL kokosového oleja
  • 3 PL ryžového sirupu
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1 1/2 ČL mletej kurkumy
  • 50 g sušeného physalis

Príprava granoly s kurkumou

1.Predhrejeme si rúru a zmiešame suché prísady
Rúru si predhrejeme na 180 °C (vrchný a spodný ohrev). Plech vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame ovsené vločky, mandľové lupienky, pufovanú ryžu a quinoa vločky s cukrom a soľou.

2. Zvyšné suroviny zmiešame so suchými a pečieme
V samostatnej miske zmiešame kokosový olej, ryžový sirup, javorový sirup a mletú kurkumu. Všetko dobre premiešame, nalejeme na plech a pečieme na strednej priečke v rúre asi po dobu 15 minút. Medzitým si nakrájame sušený physalis. Ten potom vmiešame do hotovej granoly.

Ako si granolu pripraviť aj svojpomocne: trošku vedy o chrumkavej dobrote

  • Rozdiel medzi müsli a granolou: müsli je zmesou obilnín – najmä ovsa, pšenice alebo špaldy a je doplnená o prísady, ako sú orechy, semienka, sušené ovocie alebo sušené bobule. Chrumkavú granolu si vyrobíme zmiešaním spomínaných ingrediencií s olejom a rafinovaným cukrom – prípadne s medom alebo iným sladidlom – výsledná zmes sa nakoniec upečie. Preto je granola často kalorickejšia ako klasické müsli.
  • Garancia chrumkavosti: aby granola chutila rovnako chrumkavo aj po dobu niekoľkých týždňov, treba ju nechať vychladnúť pri izbovej teplote, následne ju naplniť do veľkých vzduchotesných pohárov a skladovať na chladnom a tmavom mieste.