Wafle z cesta podľa nášho receptu vám osladia čas adventu
Wafle z cesta podľa nášho receptu sú ako stvorené na sviatočné obdobie, majú kúzelnú moc premeniť vianočný tanier na sviatočnú pochúťku! Len z niekoľkých ingrediencií vyčarujete nadýchané zlatisté wafle, ktoré sa zaručene stanú hitom každej vianočnej oslavy. Recept je jednoduchý a tieto skvelé wafle skvele doladia každú adventnú kávu.
Wafle z cesta podľa nášho receptu: s plátkami opečeného pomaranča a šľahačkou
Prísady na prípravu 6–8 kúskov
- 2 vajcia
- 125 g zmäknutého masla
- 100 g cukru
- 2 PL vanilkového cukru
- 1 ČL nastrúhanej kôry z citróna
- 200 g pšeničnej múky, T 550
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 200 ml cmaru
- rastlinný olej; na vytretie wafľovača
- 4 pomaranče v bio kvalite
- 40 g sušených brusníc
- 100 g šľahačky
- maslo; na praženie
Príprava waflí s plátkami pečeného pomaranča a šľahačkou
1.Pripravíme si cesto a necháme ho odpočívať
Žĺtka oddelíme od bielkov. Maslo dohladka vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a žĺtkami. Potom zmiešame suché prísady, múku, prášok do pečiva a soľ a do zmesi postupne po lyžiciach vmiešavame cmar. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne ich vmiešame do zmesi. Cesto necháme približne 10 minút odpočívať.
2. Necháme rozohriať wafľovač a pečieme vafle
Rozohrejeme wafľovač a potrieme ho olejom. Potom dávkujeme cesto, nalievame ho na wafľovač po 3-4 minútach, z tejto dávky cesta pripravíme približne osem do zlatožlta upečených waflí a po upečení ich nakrátko ešte udržiavame teplé v rúre pri teplote 60 °C.
3. Pripravíme si posýpku
Kým sa wafle pečú, umyjeme si jeden pomaranč a najemno z neho nastrúhame kôru. Ostatné pomaranče nakrájame na jemné plátky. Brusnice nakrájame na menšie kúsky a smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku.
4. Skaramelizujeme pomaranče a naservírujeme wafle
Na panvici rozpustíme maslo a zľahka na ňom skaramelizujeme plátky pomaranča. Hotové wafle potom servírujeme s pomarančmi, šľahačkou a brusnicami, posypané nastrúhanou pomarančovou kôrou. Podľa chuti môžeme wafle dodatočne poliať javorovým sirupom alebo posypať škoricovým maslom.
Čo sa k wafliam hodí: na vyčarovanie tej správne dokonalej vianočnej nálady a príjemného kontrastu k teplým vafliam je ideálnym doplnkom klasická vanilková zmrzlina. Zmrzlinu si je samozrejme možné upraviť podľa vlastnej chuti či preferencie, vafle chutia skvele s vegánskymi druhmi zmrzliny. Ak ich pripravíte podľa nášho receptu z článku „Ako si vyrobiť vlastnú zmrzlinu“, zaručene nadchnú a aj potešia každého konzumenta. Ďalšie tipy na výrobu domácej zmrzliny nájdete v našom článku „Ako vyrobiť zmrzlinu aj bez zmrzlinovača“. Jednoducho ideálna voľba pre všetkých, ktorí si radi pochutnajú na zdravej krémovej a vegánskej zmrzline, avšak odmietajú privítať v kuchyni ďalší prístroj. Ak si túžite zaexperimentovať ešte viac a chcete servírovať k vafliam ešte o čosi naviac, vyskúšajte si naše recepty na vegánske sušienky, ktoré vás správne naladia na sviatočné obdobie.
Babičkine tipy na skvelé wafle:
1. Správna múka na wafľové cesto
Na prípravu dokonalých waflí je nevyhnutné vyrobiť si cesto zo správnej múky. Pšeničná múka typu 550 je tak akurát drobivá a preto je ideálna na pečenie a prípravu cesta.
2. Prísady musia mať izbovú teplotu
Aby sa wafle vydarili, je dôležité, aby mali prísady ako sú maslo, vajcia a cmar izbovú teplotu. Práve vďaka vhodnej teplote sa budú ľahšie zapracovávať do cesta, ktoré by malo byť hladké.
3. Cesto na vafle je dobré si pripraviť vopred
Pozvali ste si hostí na adventnú kávičku a zamýšľate sa, či je v poriadku, ak si cesto na wafle pripravíte už vopred? Žiadny problém, aby sa wafle dokonale vydarili, pomôže im, ak cesto necháte odstáť, kľudne aj na dve až tri hodiny.