Zapekaná špargľa: pikantné plnené cannelloni s bielou špargľou
Tradične sa veľké cestoviny v tvare rúrok „cannelloni“ pripravujú s bolonskou omáčkou. V našom recepte však cestoviny naplníme špargľou, paradajkami, mozzarellou, šunkou a navrchu ich posypeme parmezánom. Jednoducho, milujeme zapekanú špargľu!
Pikantné plnené cannelloni s bielou špargľou
Ingrediencie na prípravu štyroch porcií:
- 500 g bielej špargle
- soľ
- 300 g paradajok
- 150 g syra mozzarella
- 150 g varenej šunky nakrájanej na hrubé plátky
- 2 PL nasekanej čerstvej bazalky, plus zopár lístkov na dozdobenie
- mleté korenie
- 200 g cestovín cannelloni, cca 12-16 rúrok
- 1 PL masla na vymastenie formy
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 80 g strúhaného parmezánu
Príprava cannelloni s bielou špargľou
1. Príprava špargle
Špargľu umyjeme, ošúpeme a suché konce poodrezávame. Špargľu potom varíme v 500 ml mierne osolenej vody približne 20 minút. Následne precedíme cez sitko a zliatu tekutinu si odložíme nabok. Predhrejeme si rúru na 190 °C (vrchný a spodný ohrev). Vývar v hrnci znovu privedieme do varu a špargľu v ňom varíme približne 5 minút. Potom vyberieme a necháme odkvapkať. Špargľu nakrájame na tenké plátky.
2. Paradajky, mozzarellu a šunku nakrájame na malé kúsky a zmiešajte so špargľou.
Paradajky priečne rozrežeme a sparíme ich vo vriacej vode. Dužinu opláchneme, ošúpeme, rozštvrtíme a nadrobno nakrájame. Mozzarellu necháme odkvapkať a nakrájame ju na malé kocky ako šunku. Špargľu, paradajky, mozzarellu, šunku a nasekanú bazalku potom v miske zmiešame a dochutíme soľou a korením.
3. Naplníme cannelloni, zalejeme ich zmesou šľahačky a pečieme.
Cannelloni rúrky naplníme zmesou špargle a mozzarelly. Zapekaciu misu (približne 20 x 30 cm) vymažeme maslom a vložíme do nej cestovinové rolky. Popritom si zmiešame šľahačkovú smotanu s nastrúhaným parmezánom, ochutíme soľou a korením a následne zmesou zalejeme cannelloni. Pečieme v rúre približne po dobu 30 minút. Podávane dozdobené bazalkou.
Dobrú chuť!